pytania na PEP #21 - w trybie luźniej dyskusji

Tutaj wrzucamy pomysły na pytania
Pawel Dobrowolski

pytania na PEP #21 - w trybie luźniej dyskusji

Post autor: Pawel Dobrowolski »

zawieszamy pytania od Wojtka o reguly fiskalne

do dyskusji bierzemy propozycje tematow od Ignacego:

TEMAT 1:
W obecnych warunkach epidemicznych rząd powinien regulacyjnie ograniczyć osobom niezaszczepionym na COVID-19 możliwość wstępu do niektórych miejsc publicznych lub dostępu do niektórych usług publicznych.

TEMAT 2:
Wobec znaczącego wzrostu cen energii, rząd powinien podjąć działania fiskalne zmierzające do zmniejszenia negatywnego wpływu wyższych cen na dochody osób uboższych.

Pawel Dobrowolski

Re: pytania na PEP #21 - w trybie luźniej dyskusji

mi bardziej podpoba sie temat 2 - oslona inflacyjna dla biedniejszych -

na temat 1 trudno bedzie dobrze zadac pytania

bo trzeba bedzie je albo rozbic na waskie pytania dotyczae konkretnych dzialan (maski w szkole dla dzieci, szczepienie dzieci ponizej 18 roku) bo hasla typu lock down nic nie znacza -- sa za nim bardzo rozne polityki

jest tez obawa ze za 2-3 tyg bedzie szczyt obecnej fali i my z pytaniami bedziemy juz po szczycie fali

Pawel Dobrowolski

do pytania 2

"Wobec znaczącego wzrostu cen energii, rząd powinien podjąć działania fiskalne zmierzające do zmniejszenia negatywnego wpływu wyższych cen na dochody osób uboższych."

bym przeformulowal na

---> "Wobec znaczącego wzrostu cen energii, rząd powinien podjąć działania zmierzające do zmniejszenia negatywnego wpływu wyższych cen energii na osoby uboższe."

- usunal bym "fiskalne" bo jesli piszemy rzad to wiadomo ze fiskalne

- zmienil bym "wpływu wyższych cen na dochody osób uboższych." na "wpływu wyższych cen na osoby uboższe."

Pawel Dobrowolski

Do TEMAT 1:

Ja bym albo poszedł w konkretne pytania o konkretne polityki albo uogolnil pytanie w kierunku czy restykcyjnosc polityk antycovid jest w Polsce optymalna.

Ba na przklad do propozycji Ignacego to od razu mam pytanie: A co znaczy miejsc publicznych?

Publicznych publicznych – bedacych wlasnoscia publiczna i do których jest dostep publiczny (na zbiorkom, ulice)?

Publicznych o ograniczonym dostepie -- bedacych własności publiczną, ale gdzie zwyczajowo jest znaczna dostępność ale można ją ograniczać (szpitale, urzedy gmin).

Publicznych prywatnych – bedacych wlasnoscia publiczna do których dostep jest w roznym stopniu ograniczony (ministerstwa)?

Prywatnych publicznych – bedacych wlasnoscia prywatna a dostepnych publicznie (sklepy, bary, taksówki)?

Bez doprecyzowania to mamy pozornie konkretne pytanie.

Pawel Dobrowolski

Wiecj jesli pytac o COVID to ogolnie (propozycje pytania 1. i 3.) albo konkretnie (propozcje pytan 2. i 4.)

1. Restrykcyjnosc plityk antycovid w Polsce jest optymalna.

2.a. W szczycie fal pandemii należy bardzie ograniczyć mobilność Polaków na ulicach.

2.b. W szczycie fal pandemii należy bardzie ograniczyć mobilność Polaków w sklepach i punktach usługowych.

3. Ograniczeniami dostępu do miejsc publicznych dla niezaszczepionych należy zachęcać do szczepień.

4. Pracodawcy powinni mieć dostęp do informacji o zaszczepieniu lub nie pracownika.

Rafal Trzeciakowski

Post autor: Rafal Trzeciakowski »

W Temacie 1 też zawiesiłem się na tym, czym są te miejsca publiczne. W sensie ma dla mnie znaczenie czy rząd zakazuje wejść do metra, czy też do prywatnej kawiarni. Ale sformułowanie Ignacego mi się podoba. To jest to, o czym się mówi w mediach... Chociaż nie wiem czy mam w tym temacie coś mądrego do powiedzenia i czy paneliści będą chcieli się na ten temat wypowiadać.

Temat 2 mi się podoba - jest chyba dużo łatwiejszy dla ekonomistów do wypowiedzenia się i niezagospodarowany. Rząd myśli co tu zaproponować, opozycja myśli co tu zaproponować, idealne, żeby im powiedzieć gdzie stoimy. Dawałbym go. Ewentualnie można dodać jakieś pytanie szerzej o pakiet antyinflacyjny (nie tylko o energię), np. (A) czy walczyć z inflacją przez tymczasową obniżkę VAT, (B) czy walczyć z inflacją wspierając stronę podażową, np. szerszym otwarciem na imigrację, (C) czy rząd ma instrumenty, którymi może znacząco ograniczyć inflację, czy powinien to zostawić NBP itd.

Pawel Dobrowolski

No dobra to na dziś rano takie propozycje pytań od mnie:

Jesli COVID to na początek bym spytał krótko i konkretnie o ocenę obecnych polityk:

1. Restrykcyjność obecnych polityk antycovid w Polsce jest optymalna.
1. Restrykcyjność obecnych polityk antycovid w Polsce nie jest optymalna.

Potem bym spytał o zwiększenie restrykcji ale w rozbiciu na przebywanie w miejscach publicnych (whatever that means) i dostęp do usług dla niezaszczepionych – bo czym innym jest powiedzieć nie możesz wejść do kina bez szczepienie, a czym innym jest powiedzieć nie będziesz miał operacji dopóki się nie zaszczepisz.

Nie wiem czy pytac o zwiekszenie restrykcji dla ogółu Polaków czy tylko dla niezaszczepionch iwec daje pytania wariantowo.

2.a. W szczycie zakażeń COVID osobom niezaszczepionym na COVID-19 należy ograniczyć możliwość przebywania w niektórych miejscach publicznie dostępnych.
2.b. W szczycie zakażeń COVID należy ograniczyć możliwość przebywania w niektórych miejscach publicznie dostępnych.

2.a.I.W szczycie zakażeń COVID osobom niezaszczepionym należy ograniczyć możliwość przebywania ulicach.
2.a.II W szczycie zakażeń COVID osobom niezaszczepionym należy ograniczyć możliwość przebywania w sklepach i punktach usługowych.

2.b.I.W szczycie zakażeń COVID należy ograniczyć możliwość przebywania ulicach.
2.b.II W szczycie zakażeń COVID należy ograniczyć możliwość przebywania w sklepach i punktach usługowych.

3. W szczycie zakażeń COVID osobom niezaszczepionym na COVID-19 należy ograniczyć dostęp do niektórych usług publicznych

Ponadto pod rozwagę zostawiam takie pomysły:

4. W obliczu nowych bardziej zaraźliwych wariantów COVID należy wprowadzić obowiązek szczepień dla wybranych grup zawodowych jak pracownicy służby zdrowia i nauczyciele.

Wojtek Paczos

Post autor: Wojtek Paczos »

Uwaga ode mnie:
- Pamiętajmy, że jest wielka różnica pomiędzy "przymusem" a "obowiązkiem". Przymus szczepień to gdy policja zakuwa cię w kajdanki i wbija igłę w ramię, a obowiązek, to gdy możesz dostać mandat.

Zapytajmy o :
- możliwość weryfikowania szczepień, nie tylko przez pracodawców, ale też np. przez uczelnie
- wprowadzenie obowiązku szczepień w niektórych grupach zawodowych (pracownicy ochrony zdrowia i edukacji)
- wprowadzenie dzisiaj w Polsce opcji austriackiej: lockdownu dla niezaszczepionych, albo francuskiej: ułatwienia dla zaszczepionych

Pawel Dobrowolski

A mandat 50 zl codziennie tojuz przymus czy jeszcze nie? A 500 zł codzienie?

A obowiązek badania czy jestes zakazony przez codzienne wciskanie gleboko do nosa paleczki, to zacheta czy juz przymus?

ODPOWIEDZ